top of page
  • derre7

Baklažán à la Žán aneb Jak na lilek


O lilku se u nás často říká, že je prý fádní, gumový, prostě nedobrý a nudný. To bychom mu ale křivdili, není to vůbec pravda! Jde o zeleninu nejen chutnou, ale i zdraví prospěšnou a neprávem opomíjenou - například snižuje hladinu cholesterolu a má antioxidační účinky. Obsahuje provitamin A, vitaminy B3, B5, B6 i B9, vitamin C, draslík, hořčík, železo, mangan, zinek. Pro nízký obsah kalorií je velmi vhodný při dietách.

V našich končinách pěstuje lilek na zahrádce málokdo, i když i takové výjimky se mezi námi najdou. Letošní lilková sezóna sice pomalu končí, ale na trhu je lilek naštěstí k dostání celoročně. Připravme si z něj tedy několik výborných specialit.

Tak jako po zemích českých koluje vynikající masový recept mého manžela v podobě rillettes, stejně tak se ve stovkách českých domácností úspěšně zabydlel i následující zeleninový recept, který vymyslel přímo Jean. Přestože se hlavně muži tváří na lilek často nedůvěřivě, po ochutnání tohoto pokrmu vonícího česnekem většina z nich změní názor. Mimochodem, lilek je odpradávna považován za afrodiziakum!


Na famózní lilek à la Jean (nebo také baklažán à la Žán) si připravíme 1 menší lilek na osobu, česnek, olivový olej, sůl a pepř. Česneku je zapotřebí větší množství, na 4 lilky určitě 2 celé palice.

Lilky podélně rozkrojíme a do každé půlky podélně vytvoříme 3 až 4 zářezy tak, abychom neporušili slupku. Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky, které vyskládáme jeden za druhým do zářezů. Česnekem nešetříme. Naplněné lilky poté vložíme do zapékací misky, bohatě zalijeme olivovým olejem (neměly by se péct nasucho) a dochutíme solí a pepřem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme přibližně 40 minut. Ohlídáme si, aby se česnek nepřipaloval. Během pečení můžeme lilky přikrýt pečicím papírem nebo alobalem. Upečený lilek podáváme s pečivem nebo jako přílohu. Perfektně se hodí ke grilovaným masům a rybám.

TIP: Lilky je možno ochutit i provensálským kořením či jinými bylinkami, nejprve ale doporučuji vyzkoušet originální verzi.

S lilkový kaviárem se můžeme setkat ve středomořské kuchyni v různých variantách a pod různými názvy. Lilky jsou zde velmi oblíbenou surovinou a připravují se na mnoho způsobů.

Tuto pomazánku, jak by se dal lilkový kaviár také označit, najdeme jako místní specialitu třeba ve Francii pod názvem „caviar d´aubergine“ či v Řecku jako „melitzanosalata“. Já jsem se s touto lahůdkou seznámila před lety v řecké taverně v Budapešti, vyškemrala jsem recept a od té doby ho velmi často dělávám. Hodí se nejen na předkrm, ale i na chuťovky a v teplém počasí poslouží - dobře vychlazený - jako výborná a osvěžující svačina či večeře.

Lilkový kaviár se připravuje v mnoha různých verzích. Někde se přidává kysaná smetana nebo bílý jogurt, někdo přidá rajčata (ta používám občas i já), papriku, šalotku či sezamovou pastu.

Na recept dle zmíněné taverny potřebujeme: 2 lilky, 2 stroužky česneku, lžíci citrónové šťávy, 2 až 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce nasekané petrželky (nejlépe hladkolisté), sůl a pepř.

Troubu předehřejeme na 200 °C, pekáček vyložíme pečicím papírem, lilky propícháme vidličkou, v pekáčku vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut. Až jsou tzv. scvrklé, jsou upečené právě tak akorát. Lilky vyjmeme a necháme vychladnout.

Mezitím si najemno nasekáme petrželku, prolisujeme česnek a vymačkáme šťávu z citrónu.

Vychladlé lilky rozpůlíme, dužinu vyškrábneme do misky a rozmačkáme ji vidličkou. Vmícháme petrželku, česnek, citrónovou šťávu, dochutíme solí, pepřem a dobře promícháme.

Misku zakryjeme potravinovou fólií a odložíme na několik hodin do lednice.

TIP: Vychlazený (případně ještě dochucený) lilkový kaviár podáváme s opečeným pečivem či chlebem pita.


Marinovaný grilovaný lilek

je vynikající příloha při grilování, do salátu, ale chutná i vmíchaný do těstovin nebo jen tak s pečivem (nejlépe opečeným v toustovači), doplněný třeba ještě sýrem feta.

Lilek nakrájíme na přibližně centimetrová kolečka, potřeme olivovým olejem a na grilovací pánvi či grilu opečeme z jedné strany. Pak jej obrátíme, osolíme a opepříme, případně opět potřeme olejem a dopečeme doměkka. Ještě teplá kolečka lilku postupně skládáme na sebe do misky, prokládáme různými čerstvými bylinkami (tymián, rozmarýn, šalvěj, petrželka, oregano), plátky česneku a šalotky, chilli papričkami, kolečky citrónu nebo limetky a nakonec zalijeme až po okraj olivovým olejem. Můžeme přidat i pár kapek aceto balsamico.

Lilek necháme marinovat nejméně přes noc, v této marinádě ale vydrží i několik dní, což chuti jen prospěje.


Lilkové závitky můžeme připravit, když lilky před pečením a marinováním nakrájíme nikoli na kolečka, ale podélně na plátky, které později naplníme třeba směsí sýra cottage, čerstvého kozího sýra, česneku, citrónové šťávy, drobně nasekaných rajčat, bazalky, soli a pepře. Směs namažeme na osušený plátek lilku, srolujeme a spíchneme ozdobným párátkem. Podáváme s pečivem.




238 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page